Fotograaf: Brandeisfotografie.nl

Wij zijn Plein ’40-’45

Een positiever toekomstperspectief

Plein ’40-’45 is dé ontmoetingsplek voor een grote groep bewoners en bezoekers van Nieuw-West. Met Sloterdijk op fietsafstand en de ontwikkelingen in de rest van de stad, krijgt het plein een steeds belangrijkere functie voor een grote en diverse groep mensen. Na jaren van gebrekkige aandacht en kleinschalig onderhoud is Plein ’40-’45 toe aan een opknapbeurt. Bewoners en ondernemers snakten naar een positiever perspectief voor hun mooie groene en levendige buurt. Als ‘Wij Zijn Plein ’40-’45 (bewoners, ondernemers en de gemeente) werken we in zo gelijkwaardig mogelijk partnerschap aan de toekomst van het plein. Belangrijk is dat alle gebruikers -jong en oud, huidige en nieuwe bewoners, en alle culturen – zich welkom en thuis (blijven) voelen op het plein.

Wij zijn Plein ’40-’45

Ontwerp: Mark Roggeveen

Vernieuwend in samenwerken

Er staat niks op papier. Er zijn geen contracten.
Het idee hierachter is; samenwerken moet je willen!

Dit maakt de samenwerking wel kwetsbaar. Ervaring leert dat samenwerking mét contracten niet veel meer zekerheid biedt, hooguit voor een bepaalde periode.
Uiteindelijk is samenwerken alleen succesvol zolang de wil er is en het vertrouwen in elkaar blijft.

Energie moet ontstaan

Bewoners, ondernemers en het stadsdeel werken samen om het plein aantrekkelijker te maken. Er wordt van alles georganiseerd om de buurt en de identiteit van het plein te versterken.

Het plein ligt aan de verzetsheldenbuurt en is met het Vrijheidscarillon een belangrijke herdenkingsplek. Eén van de grootste events was daarom het vrijheidsmaal op 5 mei! Ondernemers doneerden spullen en eten, horecaondernemers gingen samen koken, iedereen deed mee.

Vanuit de verschillende events als wandeltochten met een verhaal, ontbijtsessies met de buurt, Amsterdam BLEND markets  ontstaat energie, weer nieuwe initiatieven en vergroot de groep van betrokken die mee willen doen.

Een mooi voorbeeld is van Imane die zich af vroeg waarom kinderen geen inspraak hebben en Jong plein ’40-’45 is gestart.

jongplein.001

Fotograaf:

buurtproffessionals.001

Fotograaf:

Buurtprofessionals zijn onmisbaar om de energie vast te kunnen houden

Er zijn veel mensen die graag iets willen doen voor hun buurt. Alleen wanneer het langer duurt en meer tijd gaat kosten houden mensen het niet vol. Uiteindelijk moet iedereen in zijn/haar levensonderhoud kunnen voorzien en gaat op basis van vrijwilligheid te veel drukken op het dagelijkse leven.

De uitkomst is een pool van buurtprofessionals die tegen een gereduceerd tarief hun diensten beschikbaar stellen.

gemeente.001

De gemeente heeft nog moeite om een echte partner te zijn

De wisseling van de wacht bemoeilijkt een duurzame relatie met de gemeente. Maar er speelt meer.

De gemeente zou dienend moeten zijn aan de maatschappij. In Engeland ben je een Cival Servant. Hier in Nederland bekleed je een ambt. Misschien zet dit wel de toon voor de houding van de gemeente bij sociale burger initiatieven (of van de overheid ten opzichte van de burger in het algemeen). De gemeente heeft moeite een partner te zijn, zet z’n stoel net iets hoger.

Het liefst keurt de gemeente een plan goed dat aan alle eisen voldoet. Vaak voor een jaar en met een beetje pech wordt er verwacht dat je het jaar daarop hetzelfde doet voor minder.

Dit gebrek aan partnership haalt alle energie uit een initiatief en zorgt voor veel afhankelijkheid en onzekerheid.

Op zich is het niet gek dat wanneer er fors is geïnvesteerd in een buurt en het beter gaat, de wil is om te investeren in een andere wijk. Maar door de kraan helemaal dicht te draaien wordt alles afgebroken wat is opgebouwd. En is er jaren later een vele malen grotere investering nodig dan wanneer de bestaande samenwerking was onderhouden.

Stel je vraag

Stuur mij een mailtje en ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk.

Not readable? Change text. captcha txt